Vår guide för byggstädning (regler, pris och granskade städföretag)

När du söker ett företag som kan utföra en byggstädning kan du använda dig av vår offerttjänst på Städexperter. Här kan du kostnadsfritt beställa och få upp till fem stycken offerter från granskade städföretag på din ort som är specialister på byggstädning.

Många städföretag har också specialiserat sig på byggstädning vilket innebär att de kan åta sig städuppdrag i samband med nybyggnationer eller vid renoveringar. 

Guide för byggstädning

De främsta skälen till att ett byggföretag anlitar en städfirma för städning är att det råder ett tight schema för bygget så att de själva inte har tid att utföra städningen. När ett städbolag utför städning på ett bygge är det oerhört viktigt att hålla tider och att utföra arbetet vid exakt rätt tidpunkt. Efter att byggarbetarna är klara och gått vidare krävs det snabbt att det utförs en städning innan besiktning kan genomföras. 


Säkerhet vid byggstädning

Vid städning på ett bygge gäller helt andra förutsättningar än vid exempelvis hemstädning. Städning som utförs på en byggarbetsplats kan vara ett mycket tungt arbete som också kräver rätt skyddsutrustning och att de som utför arbetet är insatta i arbetsmiljön på ett bygge. 

På en byggarbetsplats utsätts även städarna för många risker som inte finns i en hemmiljö eller på ett kontor. Därför krävs det att städare som utför byggstädning har en utbildning inom området så att arbetet utförs korrekt och på ett säkert sätt.

 

Pris för byggstädning

Priset för att utföra en byggstädning varierar mycket beroende på städningens art och hur den behöver utföras. Det som kan påverka priset i samband med en byggstädning är om det krävs speciell skyddsutrustning, vilket typ av avfall som ska hanteras och om det krävs maskiner för städningen. I samband med att ett städföretag gör ett platsbesök inför ett offerterbjudande så lyssnar de noga på era behov av städning och först därefter kan de lämna ett konkret prisförslag.

Fast eller timpris vid byggstädning

  • När ett företag lämnar offert för byggstädning brukar de oftast erbjuda ett fast pris för arbetet, om detta är möjligt. 
  • Om det istället handlar om återkommande städning, exempelvis städning inför en besiktning och därefter en slutstädning efter att arbetet är klart och godkänt, kan det vara svårare att lämna ett fast pris för byggstädning. Detta på grund av att det oftast är svårt att förutse hur omfattande städningen kommer att bli och när den kommer att ske. Då kan de istället lämna ett timpris för byggstädning.


Grovstädning och finstädning

En byggstädning kan delas upp i två delar - en grovstädning och en finstädning. Grovstädning är den städning som utförs direkt efter att byggarbetarna är klara medan finstädning utförs efter att hela byggprojektet är klart. 

 

Grovstädning

  • En grovstädning innebär att städarna rensar utrymmet från allt byggavfall, dammsuger eller sopar bort allt restavfall och damm. Torkar av damm från väggar, fönster och inredning. 
  • En grovstädning utförs innan besiktning av arbetet utförs så att besiktningsmän dels kan komma fram för sin besiktning men också kan överblicka det byggarbete som utförts. 
  • Vid städning på en byggarbetsplats behöver städare ha skyddsutrustning som hjälm, handskar, grova skor med spikskydd och i vissa fall munskydd. Det gör att städarna inte skadar sig på byggavfallet som de ska hantera eller andas in farligt damm. 
  • En grovstädning brukar ofta kombineras med en finstädning efter att besiktningen av byggarbetet är godkänt.

Finstädning

  • Denna städning kan närmat jämföras med en flyttstädning och utförs efter att byggprojektet är helt klart och innan hyresgästerna ska flytta in. 
  • En finstädning är en komplett och grundlig städning och rengöring av utrymmen från golv till tak, inklusive alla vitvaror, inredning, fönster, dörrar, socklar, lister och golv. 
  • Efter en städningen ska utrymmet vara skinande rent så att hyresgästen därefter kan flytta in i sin nya bostad eller sitt nya kontor.

 

Begär in offerter - få pris för er byggstädning

När du behöver anlita en städfirma som utför en byggstädning kan du använda dig av vår offerttjänst på Städexperter. Här kan du erhålla upp till fem stycken offerter från granskade städföretag på din ort, utan kostnad eller att du förbinder dig för något. 

Granskade städföretag

De städföretag som lämnar offerter genom vår offerttjänst är kvalitetsgranskade vilket innebär att de uppfyller alla krav som ställs på ett städföretag. Vi på städexperter.se har bland annat kontrollerat att företagen har F-skattesedel och har en ordnad ekonomi. Vi kontrollerar också att städföretaget har yrkeskunnig personal som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra en byggstädning säkert och på ett korrekt sätt. Klicka här om du vill veta mer om Städexperter och hur granskningen går till. 

Andra städtjänster

Oavsett vad för städhjälp du söker kan du använda dig av vårt formulär för att skicka en kostnadsfri förfrågan. Vill du veta mer om priser kopplat till andra städtjänster är du välkommen att läsa mer här

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!