Hur fungerar RUT-avdrag vid städning?

När du anlitar en städfirma för hemstädning eller flyttstädning har du möjlighet att använda dig av ett RUT-avdrag för städningen. RUT-avdrag är ett skatteavdrag som du kan göra på motsvarande 50 % av städleverantörens arbetskostnader, upp till totalt 75 000 kronor per år. Avdraget får du direkt på fakturan.

Att beställa hemstädning eller få hjälp med en flyttstädning behöver inte bli så kostsam eftersom man har möjlighet att göra ett RUT-avdrag vid städning. Avdraget motsvarar 50 % av städföretagets arbetskostnader vilket gör att de allra flesta har möjlighet att få hjälp med städning hemma. Att anlita städhjälp är ett sätt att frigöra mer tid som man kan använda för att göra något roligare än att städa som exempelvis att umgås med familjen. Dessutom slipper man alla måsten där hemma då man kommer hem från arbetet utan istället får man en grundlig städning löpande som gör att man endast behöver underhållsstäda lite därefter.

 

RUT-avdrag för städning

RUT-avdrag är ett skatteavdrag som man kan använda för att reducera kostnaderna för det hushållsarbete som utförs i sitt hem eller i anslutning till sitt hem. Skatteavdraget uppgår till 50 % av de arbetskostnader som städföretaget fakturerar, upp till maximalt 75 000 kronor per år. Avdraget omfattar bland annat hemstädning, flyttstädning och andra städtjänster som inte kräver specialmaskiner. Avdrag kan också erhållas för enklare trädgårdsarbete på tomten vilket har lett till att många städbolag också åtar sig trädgårdsarbete för att kunna erbjuda en bättre tjänst. Viss grovstädning i hem omfattas i vissa fall inte av RUT-avdrag utan då kan man i flera fall istället använda sig av ROT-avdrag, som exempelvis vid rengöring av ventiler.

 

Vad som inte omfattas av RUT-avdrag

Det finns en del städtjänster som inte omfattas av RUT-avdrag men som istället kan omfattas av ROT-avdrag. Städtjänster där du inte kan göra ett RUT-avdrag är bland annat städning efter en renovering, så kallad byggstädning, grovrengöring av golv och möbler, städning efter avloppsrensning eller av ventilation. Möblering, rengöring av pool eller gemensamma utrymmen i flerbostäder som exempelvis trappor berättigar inte heller till avdrag.

 

Krav för RUT-avdrag

Det finns en del krav som du behöver uppfylla för att kunna använda dig av RUT-avdrag. Bland annat behöver du vara myndig, boende i fastigheten och ha betalat in minst motsvarande belopp i skatt. Du behöver dock inte äga bostaden för att kunna göra ett skatteavdrag. Det maximala beloppet du kan göra skatteavdrag för varje år är 75 000 kronor. Avdraget ska ske direkt på fakturan från städleverantören, som också hanterar all administration kring skatteavdraget. Det innebär att du själv inte behöver ligga ute med pengar.

 

Anlita städföretag för din hemstädning

Att hitta en seriös städfirma som utför arbetet enligt branschreglerna och som innehar försäkringar och yrkesutbildad personal kan vara svårt. Det finns många städföretag runt om i Sverige som inte uppfyller de grundkrav som man ska ha på den städfirma som man ska anlita. Detta har vi på städexperter.se tagit fasta på då vi utvecklade vår offerttjänst för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Hos städexperter.se kan du enkelt beställa in upp till 5 offerter från kvalitetsgranskade och lokala städföretag runt om i Sverige. Det betyder att du själv kan spara in betydande med tid på att slippa leta upp och kontrollera företagen själv, då vi redan har gjort detta arbete åt dig. Istället kan du i lugn och ro jämföra de offerter som du erhållit genom oss för att kunna hitta den leverantör som kan erbjuda dig den bästa lösningen.

 

Jämför offerter

När du erhåller offerter från de städföretag som är registrerade hos oss får du alla de uppgifter som du behöver. Det gör att du enkelt kan jämföra priser, leveransvillkor, betalningsvillkor och garantiåtaganden så att du kan hitta den bästa städleverantören. Alla städföretag som erbjuder städoffert genom vår tjänst på städexperter.se är kvalitetsgranskade av oss. Det innebär att vi har kontrollerat att företagen har kvalificerad personal, att företaget utför städning enligt gällande branschregler och att företagen innehar F-skattesedel samt en god ekonomi. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!