Komplett guide för rengöring av ditt kylskåp

Ett nedsmutsat kylskåp bidrar inte bara till att det bildas bakterier i kylen utan även till att kylen håller kylan sämre och att den förbrukar mer elektricitet. Genom att utföra en rengöring av kylskåp några gånger per år kommer din kyl att kännas fräsch och väldoftande.

I kylskåp förvarar vi vår mat och dryck som vi vill ska hålla sig så fräsch som möjligt så länge som möjligt. Det gör att kylskåpet är en av de platser i vårt hem där vi bör ha kliniskt rent hela tiden men många glömmer att rengöra kylen då de städar. Det gör att det kan samlas bakterier i kylen som angriper maten, det kan bidra till en unken doft men också få kylen att hålla kylan mindre bra.

Vi på Städexperter har samlat våra tips i en guide för hur du utför rengöring av kylskåp så att du alltid har en ren och väldoftande miljö att förvara dina matvaror.

 

Guide för rengöring av kylskåp

Ett kylskåp bör rengöras i samband med att du gör en storstädning av din bostad, alltså cirka var 4:e månad under förutsättning att du löpande torkar upp spill i kylen. Om du håller din kyl ren kommer den att kyla maten bättre samtidigt som det också kan bidra till minskade elkostnader. Dessutom kommer maten att smaka bättre om den förvaras på en ren plats.

 

 1. Förberedelser
  När du ska utföra en rengöring av kylskåp behöver du först plocka ut maten, stänga av kylen och dra ut den från väggen så att du kommer åt både under och bakom kylskåpet. 
 2. Frysen
  Om ditt kylskåp är kombinerat med en frys behöver du ställa en balja under avtappningshålet så att smältvatten inte rinner ut på golvet. Självklart behöver din frys också tömmas på mat. Om det är kallt ute kan maten förvaras på balkongen eller en uteplats annars kan du placera maten i kylboxar under tiden du städar.
 3. Töm kylen
  Plocka ut alla lådor, hyllor och andra förvaringsdetaljer från kylskåpet och diska dessa med vanligt diskmedel. Du kan också använda vanligt diskmedel blandat med vatten då du ska rengöra kylen. 
 4. Iskristaller
  Ofta bildas det iskristaller på kylskåpets innervägg som är bra att få bort i samband med rengöring. Detta framförallt då mat som ställs mot väggen annars också kan frysa till. Om du har stängt av kylen ordentligt smälter dessa bort automatiskt medans du rengör. Glöm bara inte att torka bort all fukt. Är det fukt kvar i kylen kommer det att stelna till is när du slår på kylen igen. 
 5. Gummilister
  Glöm inte att torka ren gummilisterna runt dörren så att dessa inte har en beläggning som gör att de inte sluter tätt.
 6. Utvändigt
  Torka sedan av kylskåpet utvändigt runt om och framför allt handtagen på kylen.
 7. Damma bakom kylen
  Det är  viktigt att få bort allt damm på baksidan av kylskåpet. Detta kan annars leda till att täppa igen kylens ventilation vilket gör att motorn får arbete hårdare, vilket bidrar till att kylen förbrukar mer elektricitet.

Övriga bra tips och trix

 • Få bort unken doft
  Om du har en unken doft i kylen så kan du få bort den om du placerar en halv citron i en skål med ättika och ställa in i kylen över natten.
 • Sortera matvaror
  För att du ska få en fräsch miljö inne i kylen bör du förvara matvaror av samma typ för sig själv. Dessutom bör all mat du ställer in i kylen placeras i en försluten bunke eller i en plastpåse, vilket minskar risken för spill och att matens arom sprider sig till andra matvaror.
 • Håll efter i kylen
  För att din kyl ska hålla sig ren och väldoftande längre bör du regelbundet gå igenom och slänga mat som är dålig eller har passerat bäst före datum.

 

Anlita städbolag för hemstädning

När du behöver hjälp med hemstädning eller en storstädning bör du alltid ta in offerter från flera företag. Detta så att du kan jämföra offerter och därmed finna det städbolag som kan erbjuda dig bäst villkor och det bästa priset.

Hos oss på Städexperter kan du kostnadsfritt och utan förpliktelser göra en offertförfrågan och erhålla upp till fem offerter från kontrollerade städföretag i din stad. 

Samtliga företag har genomgått en kvalitetsgranskning av oss så att de har en ordnad ekonomi, innehar F-skattesedel samt intygar att de arbetar enligt rådande branschregler


Det gör att du kan vara trygg då du anlitar ett städföretag genom oss på Städexperter. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!