Vad ingår i en storstädning?

Att utföra en storstädning hemma innebär att du får hela bostaden städad från golv till tak. När du behöver städhjälp kan du beställa och få upp till fem offerter från kontrollerade städbolag på din ort via oss. Då kan du enkelt hitta den städfirma som erbjuder de bästa villkoren.

Damm och andra smutspartiklar växer snabbt på sig i ett hem, framför allt i utrymmen som man oftast inte tänker på att hålla rent löpande. Då kan man behöva utföra en storstädning som innebär en grundlig rengöring av hemmets alla rum och vrår. Kanske vill man också få en ordentlig städning utförd efter att bostaden har stått oanvänd en längre tid eller inför en högtid som exempelvis julen eller midsommar. 

Att anlita en professionell städfirma för att utföra en storstädning i bostaden innebär att du får en noggrann och effektiv rengöring av hela ditt hem. Det gör att du sedan enklare kan hålla efter städningen så att det inte samlar på sig damm och smuts på nytt.

 

Att tänka på inför en storstädning

När du ska beställa en storstädning bör du planera städningen så att du får det extra rent i samband med att städföretaget utför städningen. 

 1. Plocka undan
  Om du plockar bort alla saker som ligger utspridda runt om i lägenheten kommer städföretaget lättare åt att städa alla fria ytor. 
 2. Förbered kyl & frys
  Vill du få vitvaror som kyl och frys städade ska dessa tömmas och dras ut från väggen. Likaså om du vill få rengjort mellan glasen på ugnsluckan så behöver dessa delas inför städningen. 
 3. Förbered badrummet
  I badrummet ska du lossa fronten på badkaret så att du får städat även under badkaret. Desto mer ytor som du frigör för städbolaget desto bättre kan städbolaget utföra städningen. 

När du beställer en storstädning kan du oftast få ett fast pris för din städning. Det innebär att du vet exakt vad din städning kommer att kosta innan arbetet påbörjas. Tänk på att ta in offerter från flera företag så du kan erhålla det bästa priset för din storstädning.


 

Detta ingår i en storstädning

När ett städföretag genomför en storstädning i ditt hem får du en grundlig rengöring av bostadens alla rum. Alla städfirmor har ett färdigt städprogram för storstädning vilket kan skilja sig lite åt hos de olika bolagen. 

Nedan finner du exempel på vad som vanligtvis ingår i en storstädning. För att erhålla en exakt specifikation kan du beställa in offerter från kvalitetsgranskade städföretag på din ort hos städexperter.se. 

 

1. Städning i hall, vardagsrum, allrum och sovrum

I vanliga bostadsrum som hallen, sovrummen och vardagsrummet sker städning från golv till tak. Det innebär att: 

 • Alla fria ytor rengörs eller avtorkas som väggar, socklar, karmar, fönsterbrädor, hyllor, tavelramar, armatur, strömbrytare, dörrar, dörrhandtag, element och möbler. 
 • Golv, mattor och textilmöbler dammsugs och därefter fukttorkas golven. 
 • Eventuella speglar eller fönsterdörrar putsas.
 • Tömning sker av papperskorgar.

 

2. Städning i kök

Även i köket rengörs väggar, golv, socklar och andra inredningsdetaljer. Utöver det: 

 • Avtorkas matbord, stolar, diskbänk, skåp, luckor, kyl, frys, diskmaskin, spis, ugn, spisfläkt och mikrovågsugn. 
 • Kakel ovanför diskbänken, utrymmen under diskbänken samt kranar putsas och rengörs.

 

3. Städning i badrum

 • I badrummet rengörs väggar, golv, socklar, karmar, strömbytare och armatur. 
 • Alla vitvaror som toalett, handfat, badkar, även under badkar, rengörs noggrant. 
 • Speglar och eventuella fönsterväggar i en dusch putsas samt alla kranar, slangar och synliga rör torkas av. 
 • Avloppsbrunnen rensas från hår och smuts.

Vill du även få fönster putsade eller mattor skakade kan du beställa till dessa tjänster. Vid önskemål kan storstädningen skräddarsys efter just dina behov. 

 

50 % skatteavdrag för din storstädning

När du anlitar en städfirma för att utföra en storstädning i din privata bostad har du rätt att göra ett skatteavdrag, ett så kallat RUT-avdrag, på städfirmans arbetskostnader. 

 • Avdraget uppgår till 50 % av företagets arbetskostnader, maximalt 75 000 kronor per år (nytt för 2021). 
 • För att ett företag ska kunna göra ett RUT-avdrag krävs det att företaget innehar F-skattesedel. 
 • För din egen del behöver du uppfylla en del krav som exempelvis att du bor i fastigheten och att du är myndig. Det krävs också att du har betalat in minst motsvarande belopp i skatt och har utrymme kvar på de 75 000 kronor som du kan använda för RUT-avdrag varje år. 
 • Avdraget får du direkt på fakturan från städbolaget som även hanterar all administration kring avdraget med Skatteverket.


Beställ kostnadsfri offert

Städexperter tillhandahåller en offerttjänst där vi genom ett samarbete med kontrollerade städföretag över hela Sverige kan erbjuda dig upp till fem kostnadsfria offerter från lokala städbolag. När du vill få hjälp med storstädning i din bostad kan du använda formuläret för att begära in offerter. Därefter får du vanligtvis svar redan inom några timmar från lokala städbolag på din ort.

Samtliga företag som lämnar offerter genom vår offerttjänst är kvalitetsgranskade av oss vilket innebär att de uppfyller alla krav som ska ställas på en städfirma. Det gör att du kan vara trygg med att du anlitar en seriös städfirma då du begär in offerter hos oss på Städexperter!

 

Jämför offerter för din storstädning

När du beställer offert för din storstädning genom städexperter.se kommer du att få upp till fem offerter från kontrollerade städfirmor på din ort. Det innebär att du enkelt kan jämföra offerter för att kunna hitta den offert som har de bästa villkoren och kan erbjuda dig det bästa priset för din städning. När du jämför offerter bör du granska företagens specifikation över vad som ingår i städningen, leveransvillkor, betalningsvillkor, garantiåtaganden och förstås även det pris som du får. Det gör att du kommer att finna den städleverantör som bäst uppfyller dina önskemål då det kommer till utförande och pris.

 

Kontrollerade företag

Alla städföretag som är registrerade i vår offerttjänst på städexperter.se och som lämnar offerter till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar är kontrollerade av oss. Det betyder att vi har kontrollerat att företagen har kvalificerade medarbetare som utför arbetet enligt rådande branschregler. Vi kontrollerar också att företagen innehar F-skattesedel, vilket är ett krav för RUT-avdrag, och nödvändiga försäkringar, om det skulle inträffa en olycka under städningen. Utöver det gör vi också en kontroll av städfirmornas garantiåtaganden samt kontrollerar att de har en ordnad ekonomi, så de klarar av att uppfylla sina garantiåtaganden. Det innebär att när du får offerter genom oss på städexperter.se kan du vara säker på att städföretaget är seriöst och att arbetet kommer att utföras med ett förstklassigt resultat. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!