Så här tvättar du parkettgolven rätt!

Att ha snygga parkettgolv i sin bostad ger varje rum ett ordentligt lyft och bidrar till en ökad hemtrivsel. Det är dock viktigt att man löpande underhåller sina golv och ger dem rätt städning och tvättning så att de inte skadas eller tappar sin färg och lyster.

Att ha parkett på golvet ger bostaden en snyggt och trivsamt utseende. Det gäller dock att man underhåller parketten löpande så att den fortsätter att hålla sig snyggt. Om man inte underhåller parkettgolv genom rätt städning finns en risk att det blir repor i parketten men också att golvet blir missfärgad. Här på denna sida har vi på Städexperter sammanställt en enkel guide för hur du tvättar dina parkettgolv på rätt sätt så att det behåller sitt utseende i många år framåt.

 

Guide för att tvätta parkettgolv

Ett parkettgolv behöver regelbunden städning så att det inte finns grus eller annan smuts som kan leda till att det blir repor i golvet. 

Framförallt är det viktigt att hålla golvet rent under vintertid då skor gärna tar med sig sand och salt in i bostaden. 


När man städar och tvättar ett golv som består av olika träslag är det viktigt att använda skonsamma metoder så att inte golvet skadas. Man bör i möjligaste mån undvika att det kommer vatten på golvet, vilket direkt behöver torkas upp så att inte golvet suger åt sig vattnet och sväller eller blir missfärgat.

 

 1. Sopa bort grus först
  Innan du dammsuger ett golv med parkett bör du först sopa golvet så att du får bort grus och andra vassa partiklar så att du inte drar runt dessa över golvet med dammsugarmunstycket.
 2. Dammsug
  Se till att du har rätt inställning på munstycket
 3. Torka med trasa / fukttorka
  Efter dammsugning kan du torka golvet med en torr trasa för att få bort allt damm. Om golvet är smutsigt kan det krävas att golvet fukttorkas med en trasa som doppas i vanligt ljummet vatten. Tänk på att vrida ut vattnet ur trasan så att den inte innehåller för mycket vatten. Vid en fukttorkning av golvet får trasan inte innehålla mer vatten än att det torkar på golvet inom en minut.
 4. För svåra fläckar
  För svåra smutsfläckar kan du använda ett rengöringsmedel som är anpassat för den typ av parkettgolv som du har. Använd inte starka rengöringsmedel eller medel som innehåller ammoniak då detta skadar ditt golv.


Viktigt att tänka på

 • Om du spiller vätska på golvet bör du omgående torka upp detta. Likaså bör du omgående sopa upp smuts och andra partiklar som du upptäcker. Parkettgolv är mycket känsliga och ett litet gruskorn kan skapa fula repor som inte går att åtgärda med mindre arbete än att slipa om golvet.


Anlita städbolag för din hemstädning

Om du vill få hjälp med städning hemma av ett företag som vet hur städning på parkettgolv ska utföras på ett korrekt sätt kan du anlita ett städbolag för din hemstädning.

Hos Städexperter kan du göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kontrollerade, lokala städföretag. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att snabbt hitta den städfirma som kan erbjuda dig bäst villkor och det bästa priset för din hemstädning. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!