Jämför prisförslag från granskade städfirmor

Här kan du läsa om generella priser för städtjänster och varför det är så viktigt att jämföra offerter innan du anlitar städhjälp

Generella priser för städtjänster

Kostnaden för städhjälp baseras på flera faktorer som vilken service du vill erhålla, hur stor yta som ska städas, var du bor i landet. Av den anledningen går det inte att uppge exakta priser. Men mellan tummen och pekfingret: 

 • Timpriset för städning ligger vanligtvis på mellan 200 kronor upp till 300 kronor
  (RUT-avdrag inräknat)
 • Flyttstädning  kostar cirka 1 500 upp till 4 000 kronor, beroende på bostadens storlek
  (RUT-avdrag inräknat) 


Timpris / fast pris

Löpande städning har vanligtvis ett timpris, då det kan variera mellan gångerna hur mycket som behövs städas. Flyttstädning och storstädning har vanligtvis ett fast pris baserat på vad som ska inkluderas. 

RUT-avdrag

RUT-avdrag är ett skatteavdrag som man som privatperson kan använda för att reducera kostnaderna för det hushållsarbete som utförs i i eller i anslutning till hemmet. Skatteavdraget uppgår till 50 % av de arbetskostnader som städföretaget fakturerar, upp till maximalt 75 000 kronor per år. Avdraget omfattar bland annat hemstädning, flyttstädning och andra städtjänster som inte kräver specialmaskiner.
Städföretag uppger ofta pris efter RUT-avdrag, vilket du får avdraget direkt på fakturan.

Var noga med att stämma av så den städtjänst du beställer omfattas av RUT-avdraget och att du som privatperson uppfyller de krav som finns. Läs mer om RUT-avdraget här

Priser för olika typer av städhjälp

Den vanligaste frågan vi får är kopplat till priser för städhjälp. Nedan kan du läsa mer om kostnader kopplat till några av de vanligaste kategorierna som finns inom städhjälp. För mer information om priser för städhjälp kan du klicka här.

Hemstäd / veckostäd

Kostnad för hemstäd kan variera en del beroende på val av städfirma, vanligtvis ligger priset på 200-300kr/timmen efter RUT-avdrag. De flesta erbjuder hemstädning per timme men det går också att få ett fast pris för sin hemstädning, om den sker regelbundet. Här kan du läsa mer om pris för hemstäd / veckostäd.

Flyttstädning

Om du ska flytta kan det vara skönt att anlita städhjälp som ser till att boendet bli noggrant genomgått samt godkännas av hyresvärden eller av de nya hyresgästerna. På så vis kan du istället fokusera på att komma till rätta i din nya bostad! Lär mer om pris för flyttstädning här. 

Kontorsstädning

Pris för kontorsstädning skiljer sig givetvis från pris för hemstädning. Vanliga faktorer som avgör kostnaden är hur stora lokal som ska städas, hur ofta man önskar städningen och vad som ska ingår. Här kan du läsa mer om pris för kontorsstädning.

Byggstädning

När du beställer byggstäd kan det delas in i två sektioner - Grovstädning och finstädning. Förutsättningarna för en byggstädning är annorlunda än vid en mer traditionell städningen, framförallt med tanke på säkerhet. Därav blir priset också högre. Klicka på länken för att läsa vår guide om byggstädning

Dödsbotömning / städning av dödsbo

Städning av dödsbo kan jämföras med en storstädning. Dock tillkommer det ofta att man även önskar dödsbotömning, vilket innebär att bohag som inte de anhöriga önskar behålla ska skänkas, magasineras eller slängas. Det är ofta ett krävande arbete som tar längre tid och därmed kostar mer. Läs gärna vår artikel om dödsbotömning och städning av dödsbo här. 


Varför det är så viktigt att jämföra flera offerter

Pris är det första många tänker på när de ska jämföra offerter, men det finns även många andra viktiga parametrar att tänka på. Vi på Städexperter har listat några:

 • Villkor
  Det är alltid viktigt att jämföra villkoren i offerterna, så som betalningsvillkor och vad som gäller vid om- och avbokning.
 • Tidpunkt när städningen ska utföras
  Se till att du anlitar ett företag som kan erbjuda hjälp en dag och tid som passar dig. För privatpersoner är det fördelaktigt att ta det under arbetstid då man inte är i hemma. För företag kan det ibland behöva ske innan eller efter kontorstid.
 • Garantier och försäkring
  Innan man skriver ett avtal med ett städföretag är det väsentligt att stämma av att de har garantier och försäkringar som täcker om något skulle hända. Exempelvis vid flyttstäd lämnar vanligtvis städföretag 10 dagars garanti så städningen hinner bli godkänd. 
 • Ekonomi
  Det är viktigt att kontrollera så städföretaget har god ekonomi, innehar F-skattesedel som krävs för att ta del av RUT-avdrag samt saknar betalningsanmärkningar hos kronofogden.
 • Omdömen och recensioner
  Att läsa recensioner från tidigare kunder tycker vi är väldigt värdefullt. Det ger ofta en bra uppfattning om hur företaget utför själva städtjänsten, men även hur saker som kundkontakt och service fungerat. 


Vad som kan hända om man inte jämför offerter

Vad som tyvärr är vanligt om man väljer "första bästa" eller ett företag med orimligt låga priser är att man inte blir nöjd med städningen. Arbetet kan exempelvis ske slarvigt och oförsiktigt, eller utanför bestämd tid.

Vi vet att det finns många duktiga och seriösa städföretag som tar arbetet på största allvar. Det är dessa företag vi väljer att arbetar med, för en trygg och säker städbransch. 


Vi gör granskningen åt dig

Städexperter samarbetar endast med granskade och betrodda städföretag. Det innebär att vi ser till att företagen har yrkeskunnig personal, god ekonomi och bra recensioner. På så vis kan du fokusera på villkoren och priset när du jämför offerter.


Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!