Vem ska betala städning av dödsbo?

Har du en nära anhörig som har gått bort kan det kännas skönt att kunna anlita en städfirma som utför städning av dödsbo så du slipper tänka på detta mitt i all sorg. Kostnaden för städning av dödsbo ska i första hand betalas med dödsboets tillgångar, då sådana finns. Du kan beställa och få upp till fem offerter kostnadsfritt från kontrollerade städbolag hos oss.

Har du en nära anhörig som har gått bort och där dennes bostad ska återlämnas till hyresvärden eller läggas ut för försäljning så behöver bostaden först städas. 

Att städa ett dödsbo är ett omfattande arbete som också kan omfatta dödsbotömning där bohag ska lämnas in för försäljning, magasineras, skänkas bort eller lämnas in för återvinning. Det finns flera städföretag som kan erbjuda dig flyttstädning för dödsbo men också dödsbotömning så att du slipper utföra detta tunga arbete själv mitt upp i sorgen. 

Kostnaden för städning av dödsbo ska i första hand betalas med dödsboets tillgångar, då sådana finns.

 

Kostnader för städning av dödsbo

Som tidigare nämnts så ska kostnaden för städning av dödsbo betalas med pengar från dödsboet. 

  • Om det saknas tillgångar så är det hyresvärden som får stå för kostnaden för flyttstädningen och dödsbotömningen. 
  • Om fastigheten ska säljas finns det sannolikt tillgångar i dödsboet vilket innebär att en nära anhörig kan ligga ute med pengar för dödsboets räkning. 
  • Kostnaden för städning av dödsbo är densamma som för en vanlig flyttstädning. 

Oftast kan du erhålla ett fast pris för städningen vilket gör att du bör ta in flera offerter från kontrollerade företag hos oss på städexperter.se för att få bästa pris.

 

Anlita städfirma som kan utföra en dödsbotömning

Innan en städfirma kan utföra en komplett flyttstädning behöver bostaden tömmas på allt bohag.

Vanligast är att arvingarna först hämtar det bohag som ska fördelas mellan arvingarna och sedan meddelar vilket bohag som ska transporteras bort för försäljning. 


Det övriga bohaget kan sedan transporteras iväg till välgörenhet, återvinning eller för magasinering, enligt önskemål från arvingarna. 


När bostaden är helt tömd kan städfirman sedan utföra en flyttstädning så att bostaden kan överlåtas till hyresvärd eller för försäljning.

 

Flyttstädning av dödsbo

När du anlitar en städfirma för att utföra en flyttstädning av dödsbo kommer hela bostaden att bli grundligt rengjord. Alla rum rengörs från golv till tak samtidigt som kök och badrum får en noggrann rengöring av inredning och andra detaljer. 

Efter att städfirman är klar med sin städning kan du vara säker på att städningen kommer att godkännas av hyresvärden eller av köparen av bostaden. En seriös städfirma lämnar även garantier som innebär att städfirman själv tar hand om eventuella nedslag vid besiktning.

 

Beställ kostnadsfria offerter

Städexperter erbjuder privatpersoner och företag en offerttjänst där man vid behov kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från kontrollerade företag på sin ort. 

Samtliga städfirmor som lämnar offerter genom vår offerttjänst är granskade av oss vilket innebär att de uppfyller många av de krav som ska ställas på ett seriöst städföretag. Det gör att du kan vara trygg med att det företag som du anlitar är seriöst och utför städningen utifrån rådande branschregler. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!