Våra bästa tips för att rengöra dina lister

Att ha en välstädat hem är viktigt då det påverkar hemtrivseln för de boende. Det är vanligt att man glömmer rengöra lister då man städar, vilket är en plats som samlar på sig damm och smutsas ned av våra händer. Här finner du en guide för din rengöring av lister.

Att städa hemma är något som man behöver göra mellan varven så att inte smuts och damm samlas och bidrar till att skapa otrivsel i hemmet. Vanligast är att man använder en dammsugare för att fort bort smuts och damm från golv, en dammtrasa för att torka av hyllor och elektronik och slutligen en svabb för att moppa golvet.

Det många inte tänker på är att rengöra lister runt dörrar, fönster och golvlister, där smutsiga händer satt avtryck och skor dragit in smuts utifrån. Här finner du tips från oss på Städexperter hur du bäst kan rengöra lister hemma.

 

Tips för att rengöra lister

På golvlister samlas med tiden massor av smuts, damm, hår och pollen. I framför allt hallen så kan även salt hamna på socklar i samband med att man drar med sig snöslask in. 

Utöver att smutsiga lister inte ser så roliga ut så kan detta också bidra till att smuts och salt påverkar listernas utseende. 


Lister och socklar bör rengöras åtminstone en gång varje månad, kanske oftare om man har barn hemma, då dessa snabbt samlar på sig damm och smuts från små barnhänder. Att rengöra lister kan vara ett tidskrävande arbete som du bör planera in då du har tid över.

 

 1. Dammsug
  Börja med att dammsuga golvet och då noggrant runt golvsocklar och trösklar så att du får bort alla lösa dammpartiklar.
 2. Mikrofiberduk
  Använd en mikrofiberduk för att torka av lister runt dörrar, fönster och golvlister så att du får bort allt löst smuts som du inte kom åt med dammsugaren.
 3. Fuktad svamp / trasa
  Fukta en svamp eller en trasa med varmt vatten och torka sedan av alla lister, golvsocklar och trösklar noggrant så att du får bort fett, smutsiga handavtryck och salt från dessa. Torka sedan av listerna med en torr trasa. 
 4. Rengöringsmedel
  Tänk på att om du använder rengöringsmedel för svårt nedsmutsade lister så ska du vara mycket försiktigt så att du inte skadar tapeter eller färgen på väggarna.
 5. Glöm inte ovansidan
  När du rengör lister runt dörrar bör du även passa på att torka av ovansidan av dörren där det vanligtvis samlas mycket damm.

 

Anlita städfirma för hemstädning

Om du vill få hjälp med din hemstädning så att du även får dina lister rengjorda kan du anlita en städfirma som utför hemstädning löpande.

Du kan hos städexperter.se göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från kvalitetsgranskade städbolag på din ort. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter så du kan finna det städföretag som kan erbjuda dig bästa pris för din hemstädning. 

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!