Vad innefattar en flyttstädning? Använd vår checklista!

Att utföra en flyttstädning så att den blir godkänd är ett omfattande och tidskrävande arbete som också kräver en del kunskap, även om du följer vår flyttstädning checklista. Om du istället väljer att anlita ett professionellt städbolag kan vi erbjuda dig offerter från städfirmor på din ort, kostnadsfritt.

Är det dags att flytta så bär du ansvaret för att din gamla bostad blir grundligt städad innan du lämnar över den till de personer som ska flytta in i bostaden. Flyttar du från en hyresrätt har du förmodligen ett hyresavtal som stipulerar att du är skyldig att återlämna lägenheten i samma skick som du fick den, men andra ord kliniskt ren. Säljer du en bostadsrätt har du möjlighet att avtala om att den som köper bostadsrätten ska ta hand om flyttstädningen, men det är dock ovanligt. De flesta kräver att en bostad ska ha genomgått en flyttstädning av den som bodde i den tidigare. Att utföra en flyttstädning är en omfattande process som ofta tar tid om man ska utföra den själv. Därför kan det i många fall vara bättre att anlita en professionell städfirma för att utföra flyttstädningen.

 

Att tänka på vid en flyttstädning

Det finns en del saker som du behöver tänka på inför en flyttstädning. Om du ska utföra den själv bör du påbörja städningen några dagar innan flytten. Att utföra en städning dagen innan eller samma dag som flytten sker leder ofta till att den inte blir ordentligt utförd. Det som händer om städningen inte är tillräckligt bra utförd är att det finns en stor risk att du åker på att betala en städfirma som den nya hyresgästen eller den nya köparen anlitar. Det betyder att du får betala för städningen i alla fall och att all tid du lade ned på städningen själv går förlorad. Vill du vara säker på att få städningen utförd så den blir godkänd bör du anlita en städfirma som utför städningen 2-5 dagar innan den nya köparen eller hyresgästen flyttar in. Detta eftersom en städfirma normalt lämnar 10 dagars garanti på städningen.

 

RUT-avdrag vid flyttstädning

Som privatperson har du möjlighet att använda dig av RUT-avdrag då du anlitar en städfirma för din flyttstädning. Det innebär att du har rätt att göra ett skatteavdrag som uppgår till 50 % av städfirmans arbetskostnader direkt på din faktura från städbolaget. Alltså behöver det inte bli så dyrt att anlita en städfirma för din flyttstädning, samtidigt som du även erhåller garantier på städningen.

 

Detta behöver utföras vid en flyttstädning

Om du ska utföra städningen själv finner du en enkel flyttstädning checklista nedan som visar hur städningen behöver utföras för att den ska bli godkänd.

 

Flyttstädning av sovrum, hall och vardagsrum

Dessa rum är de enklaste att städas eftersom det oftast inte finns massor av inredningsdetaljer som behöver rengöras. Rummen ska helt enkelt städas från golv till tak vilket innebär att väggar ska torkas av, golven dammsugas och fukttorkas. Socklar, karmar, lister, strömbrytare, armatur, element och fönsterbrädor ska rengöras. Fönstren ska putsas och eventuella garderober tömmas och torkas av, både invändigt, utvändigt och ovanpå.

 

Flyttstädning av badrum

En städning av ett badrum ska ske så det blir kliniskt rent vilket är ett omfattande arbete och därmed även det rum som man bör börja med. Det innebär att kalkavlagringar och fett ska avlägsnas från väggar, golv och tak. Ofta krävs det att man skrubbar kakelväggar med en rotborste så att man får fogarna rena. Strömbrytare, karmar, lister, armatur, kranar och slangar ska rengöras. Spegel ska putsas och badrumsskåp tömmas och torkas rent både invändigt som utvändigt. Finns det duschkabin ska fönsterväggarna putsas likaså om badrummet har ett fönster. Därefter behöver rengöring ske av badkar, både invändigt och utvändigt men även under badkaret. Toaletten ska rengöras runt om men också i toalettsitsen. Slutligen behöver avloppet rensas från hår och avlagringar.

 

Flyttstädning av kök

Köket är vanligtvis det rum man sparar till sist eftersom man behöver äta och ha någonstans att sitta även under tiden man packar och städar. Köket kräver också en omfattande städning, precis som badrummet, för att få bort fläckar från matos och fett från väggar och tak. Alla väggar ska torkas, socklar, karmar, strömbrytare, element, fönsterbräda ska rengöras och därefter behöver golvet fukttorkas. Därefter behöver man rengöra kaklet ovanför diskbänken, diskbänken och putsa kranar. Alla skåp och lådor ska rengöras både invändigt och utvändigt samt även utrymmet under diskbänken. Vitvaror som kyl, frys, mikrovågsugn och diskmaskin ska rengöras både invändigt som utvändigt. Slutligen ska fönster i köket putsas.

 

Ta in offerter för din flyttstädning

I vårt formulärstädexperter.se kan du beställa och erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade städföretag på din ort då du behöver utföra en flyttstädning. Vi samarbetar med ett flertal städbolag över hela Sverige som erbjuder offerter kostnadsfritt då du är i behov av städtjänster. Efter att du har skickat in en offertförfrågan genom vårt formulär får du redan inom några timmar svar från städbolag på din ort. Därefter kan du enkelt jämföra offerter för att hitta den städfirma som kan erbjuda dig de förmånligaste villkoren och det bästa priset för din flyttstädning.

 

Kvalitetsgranskade städföretag

Städexperter.se samarbetar med professionella städföretag runt om i Sverige. Samtliga företag som lämnar offerter genom vår offerttjänst är kvalitetsgranskade av oss. Det innebär att vi har kontrollerat att de innehar F-skattesedel, en god ekonomi samt att de har kvalificerad personal som utför arbetet enligt gällande branschregler. På så vis kan du vara trygg med att du får arbetet utfört av en seriös städfirma när du anlitar ett städföretag genom vår tjänst.

Få upp till 5 offerter från pålitliga städföretag i ditt område, kostnadsfritt!